Štědrý den

Ahoj!

Chtěla bych vám trochu přiblížit, jak vypadají Vánoce u nás.


Jak už jsem zmiňovala v jednom příspěvku, u nás se stromeček zdobí o první adventní neděli. Stromeček je umělý, ale rodiče plánují, že si příští rok koupí v květináči a nechají si ho růst. Což už nemusí, protože já jeden takový dostala od své úžasné kamarádky jako dárek. Když už se zmiňuji o dárcích, tak ty se pod stromeček dávají už po ozdobení a poté se jen přidávají. Ano, je to velmi brzo, ale vypadá to moc hezky.


O 23.prosince děláme bramborový salát. Jelikož nás většinou večeří 12, tak ho mamka dělá v škopku 😂. Je toho pěkná halda. Do této činnosti se nezapojuji, poněvadž mě vaření nijak moc neláká. Zato o Štědrý den obaluji s brášky řízky. Těch je taky přemnoho, aby nakrmily hladové krky. Den předem většinou obdržíme od souseda živého kapra, kterého taťka připraví a my ho papáme společně s vepřízky a kuřízky. Maminka vaří samozřejmě i tradiční knedlíčkovou polévku.


Žádné zlaté prasátko nás netrápí, poněvadž jsme prý tlustí dost (jen vtípek) 😂.  Půst byste u nás nenašli. Na Štědrý den snídáme domácí vánočku s kakaem a obědváme obvykle babiččinu černou omáčku. Slavnostní večeře je od 5 odpoledne a začíná přípitkem. Během jídla nikdo nesmí vstát, dokud se nedojí. Mamča obvykle pokládá šupiny, peníze nebo sázkové stírací tikety pro štěstí.


Po večeři pouštíme lodičky, zapálíme prskavky a letos jsme krájeli i jablíčka. Pamatuji si, že když jsme byli s bráškami malí, tak jsme nahrávali Ježíškovi vzkaz na kazety a lili olovo. Některé kazety máme ještě schované. To jsem měla nejraději. Sama říct, co si přeješ, a jít hned rozbalit dárky a zjistit, jestli ti Ježíšek nadělil to, co sis přála. Také si vždy natrháme větývky a čekáme, zda rozkvetou.


Jako další tradici máme, že si rozdáme dárky a pak vždy po jednom každý otevře, to se opakuje, dokud nedojdou dárky 🙆. Což je super zvyk, ale zabere hodně času (obvykle okolo dvou a půl hodiny).

Myslím si, že české tradice by se měly uchovat. I když nastává éra, kdy většina lidí nejí kapra, kdy se snažíme být eco-friendly a moderní, tak nesmíme zapomenout, že Vánoce jsou i náboženský svátek. Sice se nemodlím, ale tím, že dodržuji tradice, které dodržovala i moje babička zamlada, uctívám ty, jež byli přede mnou a zároveň si užívám čas s rodinou. Tradice jsou něco, co bylo před námi a co bude po nás, pokud budeme chtít. Budeme jejich součástí a nebudeme zapomenuti. Taktéž si myslím, že dělat něco pravidelně jen jednou ročně, přikládá té aktivitě i tomu dnu jistou, i když pomíjivou jedinečnost.

Můj nejlepší letošní dárek

Ještě bych chtěla upozornit, že Vánoce nejsou o dárcích, přestože ty také potěší, ale měly by být o rodině a přátelích. Jde o to se sejít a užít si společně strávený čas. Sama se snažím se toho držet, i když ne vždy se zadaří. Vím však, že své blízké miluji a vážím si každé společné minuty, kdy se všichni smějeme a jsme šťastni.


Co vy a Vánoce? Zanechte mi svůj komentář s názorem. Ráda si ho přečtu,
vaše Janča

Komentáře

Oblíbené příspěvky